Nybörjarguide till airsoft

PEW PEW PEW

Är du, precis som vad vi alla var en gång i tiden, ny på airsoft eller i behov av ett och annat tipps? Har du, eller tänker du, köpa en ny bössa för första gången och planerar att åka på ditt första BBR? Känner du att du har alla frågor men inga svar?

Känn ingen oro! Vi från BBR Combat Department och denna text finns här för dig.

Låt oss först gå igenom vad som är...

Bra Att Tänka På

Först och främst, låt oss anta att du inte har skaffat någon bössa än. Har du redan en eller sitter på en mindre arsenal, har stenkoll på allt, och är helt redo att ge dig på ödemarkens alla faror och banditer? Hurra! då kan du hoppa ner till "Bra att ha med sig" men annars, fortsätt läsa om...

Vart får du tag i en airsoft?

En airsoft kan införskaffas antingen i butik eller via internet. Det finns massvis av återförsläljare där ute. Både online och butik men vi på BBR Combat Department har märkt att de flesta vägar leder hit: http://www.rodastjarnan.com

När du funnit en airsoft som i sin tur, likt en trollstav från Ollivanders, funnit dig behöver du först och främst kontrollera att den håller sig inom våra regler.

Alla typer av airsofts är välkomna så länge de inte skjuter hårdare än vad regelverket anger. Varje airsoft måste hålla sig till våra minimumkrav för att få vara med på BBR.

Låt oss därför genast gå igenom...

Airsoftstrid och Du - säkerhetsregler gällande utrustning

1. Automatiska samt halvautomatiska airsofts har en tillåten styrka på max: 1,2 Joule.

Det är Ca 109 m/s uppmätt med 0.2g ammunition.

(på lajvet används kulor på 0,25g. Då gäller max 98 m/s)

När du strider med den här typen av beväpning gäller säkerhetsavståndet: 1 meter. Dvs, om du kommer närmare din fiende än 1 meter så skjut inte.

2. Manuella (bolt action) vapen (Till exempel krypskyttegevär) har en tillåten styrka på max: 1,53 Joule. Det är Ca 124 m/s uppmätt med 0.2g ammunition.

(på lajvet används kulor på 0,32g. Då gäller max 92 m/s)

När du strider med den här typen av beväpning gäller säkerhetsavståndet: 10 meter.

Kommer ditt mål närmare än 10 meter så skjut inte.

De flesta återförsäljare uppger styrkan på de airsofts som tillhandahålls men det är alltid klokt att dubbelkolla med säljaren att informationen stämmer.

3. Sikta inte, under några omständigheter mot någons huvud. Vi förstår givetvis att ingen kan garantera att en airsoftkula ibland träffar lite högre upp än vad man räknat med. Men om alla har som målsättning att inte med flit sikta mot huvud så minskas antalet huvudträffar. Om du själv tar träff mot huvudet, anta att det inte var med flit och spela på skadan som vid vilken annan träff som helst.

4. Rikochetter och oklara träffar. Om en kula rikocherar, det vill säga studsar mot ett objekt, till exempel en vägg och sedan träffar dig, behöver du inte spela på träff om du inte vill. I övrigt så räknas alla träffar. Ibland händer det att det susar kulor överallt och det blir plötsligt väldigt mycket att hålla reda på. Om du är osäker på om du blev träffad eller inte, ta då hellre träffen och spela på den.

År av efterforskning och erfarenhet av ämnet "Airsoftstrid i fält" har resulterat i en god mängd data och slutsatser. En av dessa slutsatser är att så fort du öppnat eld mot ett mål, tenderar målet (och målets allierade) att öppna eld tillbaka mot dig.

 

 

Bra Att Ha Med/På Sig - Kringutrustning

1. Skyddsglasögon - Dessa kommer i många olika utföranden. Vår rekommendation är att du tar med ett par i transparant utförande. Mörka må vara coola men blir snabbt knepiga på kvällen och i mörka utrymmen. Ev, ta med dubbla par och skifta. http://www.grolls.se/en/produkt/30517. Ordentliga ögonskydd är ett krav för att få delta på lajvet.

2. Munskydd. Det händer ibland att folk råkar få flisor av tänder utskjutna vid olyckliga träffar från airsoftvapen. Det finns dedikerade munskydd för airsoftspel, men även en gasmask eller en tjock scarf som täcker munnen skyddar mycket väl. Munskydd är, till skillnad från skyddsglasögon, inget krav från vår sida, men vi rekommenderar alla som planerar att delta i mycket strid att använda sig av ett.

3. Något på huvudet. Du behöver inte en hjälm. Men en luva, mössa, scarf eller liknande har dämpande effekt om en airsoftkula skulle finna sin väg mot din hjässa.

4. Handskar. Av samma anledning som ovan.

5. Löst åtsittande klädsel. Utstyrseln är A och O på BBR. Det kan dock vara bra att tänka på att räknar du med att ta mycket träff så absorberar löst åtsittande tyg en träff bättre än kläder som sitter tight kring kroppen.

6. Knäskydd & Armbågsskydd. Dessa har inte så mycket med skydd mot just airsoft att göra utan är mera en säkerhetsåtgärd för dig själv när du plötsligt känner att du behöver åla dig över ett underlag som råkar bestå av stenar eller annat bråte som inte är superkul att slita nämnda kroppsdelar mot.

7. Snabbladdare. En fantastisk tingest som gör det lättare för dig att ladda på ditt magazin.

8. En sling. Det vill säga en vapenrem så du inte behöver konka runt på bössan i händerna överallt när du är ute.

9. Har du valt en elektrisk airsoft? Ta med extra batteri och laddare så du kan byta utan att behöva vänta på laddning. De flesta adaptrar som medföljer i kartongen har en tendens att ta mycket god tid på sig innan de laddat upp batteriet. Glöm heller inte bort att ladda dina batterier dagarna innan lajvet, många batterier laddar ur sig själva om de ligger för länge.

10. Har du valt en gasdriven airsoft? Glöm inte att ta med extra gas.

Bonustips för dig som väljer en automatisk eller halvautomatisk airsoft

Vi från BBR Combat Department vill envist hävda att en god investering för dig som väljer en automatisk eller halvautomatisk airsoft är att lägga vantarna på minst ett extra magasin som inte är high cap. Ammunition som är tillgänglig på BBR är sparsam och då är det bra med magazin som kan mata dina kulor ordentligt.